Rosení oken

Koupili jste si nová okna a jste nazlobení, protože se Vám rosí? Příčin může být několik. Ne vždy je to nekvalitními okny. Co vlastně rosení způsobuje?

Vlhkost vzduchu

Obecně je příčinou srážení se vodní páry na okně její nadměrná koncentrace v místnosti. Rosení skel je běžné ve vlhkých, nedostatečně větraných a málo vytápěných místnostech. Zejména u novostaveb, ale i při rekonstrukcích starších budov. Na svědomí ho může mít nízká vnitřní povrchová teplota skla a vysoká vlhkost v bytě. V některých účelových místnostech, jako jsou koupelny nebo prádelny, se s vyšší vlhkostí počítá. Vlhkost zvyšuje také vaření (používejte digestoře), sušení prádla, příliš mnoho pokojových rostlin, atd. V pravidelně větraných obytných místnostech by se okna bez zjevné příčiny neměli rosit. Aby vzduch mohl cirkulovat jak má, zdroj tepla by měl být vždy umístěn pod oknem nebo v jeho těsné blízkosti. Proudění mohou omezit záclony a žaluzie a aby nedocházelo ke vzniku tzv.studených kapes, přes zimu žaluzie raději vytahujte.

Jaká by měla být ideální vlhkost v bytě?

Abychom předešli k případným zdravotním komplikacím, doporučujeme mít vlhkost v bytě okolo 40%. Dlouhodobá vlhkost vyšší než 50% už může vyvolávat určité zdravotní komplikace způsobené nadměrným množením bakterií a roztočů nebo růstem plísní. Netřeba také zapomínat na to, že čím je vzduch v místnosti vlhčí, tím více energie nás to stojí vytopit takovou místnost.

Rosenie v interiéri

Pokud se vodní páry srážejí na interiérové ​​straně okna - na rámu nebo skle -, znamená to, že v místnosti je příliš velká vlhkost. V důsledku takového stavu může v mimořádných případech vlhnout zdivo a vznikat plísně.

Rosení v exteriéru

Kondenzaci na exteriérové ​​části skla okna pozorujeme více na střešních oknech jako na oknech vertikálních. Způsobeno je to tím, že střecha se ochlazuje rychleji a více než zdi domu. Střešní okno je navíc oproti fasádnímu oknu vysunuté ven ze střešní konstrukce. Rosení vnější části skla okna můžeme zmírnit namontováním vnější rolety.

Uvnitř dvojskla

Pokud se vodní pára sráží v prostoru mezi skly, chyba je ve výrobku - spočívá v nedokonalém hermetickém uzavření prostoru mezi skly nebo se v dvojskle nenachází dostatečné množství absorpční hmoty. Takové okno třeba reklamovat a vyměnit.

Jak udržet správnou vlhkost v místnosti?

Pokud si nejste jisti zda jakou máte v místnosti vlhkost, pomůže Vám obyčejný vlhkoměr. Dejte si pozor, aby jste v místnosti neměli příliš velké množství pokojových rostlin. Stejně zavírejte se sebou dveře při koupání, aby se vlhkost zbytečně nerozšiřovala do ostatních místností a při vaření používejte digestoř. Ideální vlhkost docílíme správným způsobem větrání.

Jak mám tedy větrat?

Větráním se vlhčí vzduch v interiéru nahradí sušším z vnějšího prostředí. Nezapomínejte, že vaše nová okna budou dokonale těsnit a při nedostatečném větrání se veškerá nahromaděná vlhkost ve vzduchu vysráží na chladných místech. Slyšeli jste už pojmy jako štěrbinové větrání, nárazová nebo příčná ventilace? Možná neslyšeli, ale určitě je znáte. Štěrbinová ventilace je také lidově řečeno "ventilačky", když okno pootevřete na úzkou štěrbinu. Pro dlouhé větrání však odborníci tento způsob nedoporučují, protože dochází k výraznému ochlazení okenního ostění a vzrůstá nebezpečí vzniku kondenzační vody, tedy tvoření plísní. Při nárazovém větrání třeba na krátkou chvíli (4 až 10 minut) otevřít okno dokořán. Dojde k rychlé výměně vzduchu při minimálních energetických ztrátách. No a příčná ventilace je jednoduše průvan, když na okamžik (2 až 4 minuty) otevřete dokořán nejen všechna okna, ale i dveře a průvan vymění veškerý vzduch v prostoru. Tento způsob ventilace je nejúčinnější, nestihnou se ochladit stěny a měl by se realizovat několikrát za den. Nezapomeňte před větráním topení buď vypnout nebo ztlumit na minimum.

Mikroventilace se nedoporučuje

Důvodů, proč nevětrat přes tzv. "Zavřené okno" je hned několik:
- Nízká prodyšnost nezajistí potřebnou výměnu vzduchu v interiéru
- Ve funkční spáře může vzniknout kondenzát nebo namrzat těsnění
- Navíc se sníží zvukotěsnost okna a co je podstatné, sníží se celková bezpečnost
- V případě vloupání přes okno v pozici mikroventilace nemáte u pojišťovny šanci na pojistné plnění.

Kvalitní "teplý rámeček"

Zejména pro povrchovou teplotu skel má velký význam použitý distanční rámeček mezi skly. Při použití staršího typu hliníkového rámečku je povrchová teplota v bodě, kde se setkává rám a zasklení přibližně o 4 stupně nižší než v případě použití plastového distančního rámečku, nebo kombinovaného plastovo-nerezového rámečku.

Shrnutí

Dejte raději přednost kvalitním profilem s kvalitním zasklením a s teplým rámečkem a zároveň dbejte i na správné osazení okna do otvoru s použitím těsnících pásek a fólií. Kontrolujete vlhkost v interiéru a pravidelně a v dostatečné míře větrejte. Předejdete tak zbytečným nervem z orosených oken.