Zimní zahrada jako obytný prostor

Dvacáté první století přináší tolik technologických vymožeností, že si ani nedokážeme uvědomit, jak moc nám zpříjemňují život. Prosklení poskytují příležitost k vytvoření obytného prostoru, který je doslovně přeplněný světlem a žárem. Kromě toho, zimní zahrada umožňuje přiblížit se okolnímu prostředí se špetkou svobody a kreativity.

Dnes, když máme možnost vytvořit si stylovou domácnost podle vlastního vkusu, architekti opouštějí plošné prostory a navrhují různé geometrické tvary, oválné, hranaté, elipsovité, a tak vytvářejí neobvyklé místa, které vzbuzují zájem.

Ve většině případů je zimní zahrada prodloužením domu, díky čemuž se stane přirozeným pokračováním obývacího pokoje, kuchyně, či jakékoli místnosti, kterou si zvolíme. Někteří se rozhodnou zasadit si v zimní zahradě rostliny, jiní si tam postaví kulečník, kancelář, či bazén. Zimní zahrady mají očividně mnoho využití, ale ještě před stavěním by nám mělo být jasné, na co chceme použít naši zimní zahradu.

Před tím než se pustíme do budování zimní zahrady, měli bychom si promyslet, co přesně chceme, neboť přestože navenek jsou si docela podobné, jejich technické vlastnosti takové přístavby se však velmi liší.

Pokud chceme naši zimní zahradu používat jako obytný prostor, měli bychom se ujistit, že bezpečnostní prosklení je vyrobeno z kvalitního skla, například z drátěného skla, které je vyztužené kovovou mřížkou, díky čemuž při rozbití nevypadává. Nebo laminované sklo, které se skládá ze dvou nebo více slepených skel různé tloušťky, díky čemuž je sklo při rozbití posíleny. V důsledku této tloušťky však snižuje průnik světla.

Další důležitou povinností, na kterou bychom neměli zapomínat v zimních zahradách je větrání. Při použitých materiálech a tolika izolaci je ovzduší uzavřeny v zimních zahradách, usazuje se plíseň, mlží se skla, v létě dochází k přehřívání, proto je větrání nezbytné.
Při nedostatku, či nesprávném větrání se teplota v zimní zahradě může vyšplhat až na 50 ° C, mohou dojít k poškození rostlin či zařízení. Do zařízení zimní zahrady je možné zabudovat větrací otvory, které tento problém jednoduše vyřeší.

Poloha zimní zahrady je tíha diskutabilní, protože intenzivní sluneční paprsky mohou být rušivé. Zimní zahradu si musíme zařídit tak, abychom energie dokázali využít co nejlépe a tím ušetřit na nákladech na vytápění v zimě, či ochlazování, případně stínění v létě. Nejlepším řešením pro zimní roční období je podlahové topení, které je efektivní, a zároveň není viditelné, čili z estetického hlediska je také výhodným řešením.

ěhem léta se na ochlazení místnosti dá použít větrání, které je zabudované v zimní zahradě, případně na doplnění se dají namontovat speciální skla vybavené ochranou proti slunečním paprskům, rolety, žaluzie, či klimatizace.